Böbrek Ultrasonu

Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason

Böbrek Ultrasonu

Böbreklerin ultrason ile incelenmesi işlemidir. Bu incelemede böbrek üstü bezlerinde kitle varlığı da araştırılır. Normal boyuttaki böbrek üstü bezi ultrasonda çevre dokulardan ayırd edilemez. Sadece böbrekler ve böbrek üstü bezlerine bakılacak ise herhangi bir hazırlığa veya açlığa gerek yoktur. Böbrek ultrasonu, hasta için çok basit bir testtir. Bu muayene sırasında hasta sırt üstü yatar. Ultrason jeli bölgeye uygulanır. Ultrason probu daha sonra karın boyunca hareket eder ve görüntüleme farklı açılardan gerçekleştirilir. Bu süre zarfında, hastadan yan ya da yüzüstü yatması istenebilir. Muayene sırasında pozisyon değiştirilerek hastanın böbreklerinin, farklı açılardan görüntüleri alınır.

Böbrek ultrasonunu radyoloji uzmanları yapar böbrek ve mesane şikayeti olan hastalarda rahatsızlık nedenini araştırmak için bu tetkik yapılır. bu konuda eğitimli Radyoloji Uzmanı Doktorlar tarafından yapılması gereklidir.

Böbrek ultrasonu incelemesinden önce mesanenin dolu olması gerekir. Bu muayeneden önce hastanın aç olup olmaması önemli değildir. Ancak muayeneden önce hastanın bol su içerek mesanesinde idrar biriktirmesi gerekir. Mesanenin doğru değerlendirilebilmesi için mesanenin dolu yani idrara sıkışık olmak gerekir. böbrek ultrasonu, böbrek taşlarının yanı sıra enfeksiyonun neden olduğu böbrek değişikliklerini de tespit edilebilir. Böbrek ultrasonu yapıldığı sırada tespit edilecek böbrek taşının büyüklüğü ve böbrek içinde bulunduğu yer tespit edilir. Bu tespit üroloji uzmanı tarafından yapılacak tedavinin veya ameliyatın planlanması açısından önemlidir.
Hasta böbrek ultrasonu sırasında herhangi bir ağrı hissetmez tamamen ağrısız bir işlemdir

 




İlgili Yazılar