Karaciğer Ultrasonu

Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason

Karaciğer Ultrasonu
Karaciğer, karaciğerdeki safra yolları, karaciğer dışındaki yolların değerlendirildiği bir görüntüleme tetkikidir. Karaciğer ultrasonu için hastanın en az 8 saat aç kalması gereklidir. Karaciğer ultrasonu bazı karaciğer hastalıklarını teşhis için ve kronik karaciğer hastalığı olan kişilerde kontrol amaçlı yapılır.

Karaciğer ultrasonu ile neler araştırılıyor?

Karaciğer kanseri, karaciğer sirozu ve benzeri hastalıklar için bulgular aranır. Bununla birlikte, karaciğerde herhangi bir yağlanma görüldüğünde yağlanmanın seviyesi belirlenir. Diğer pek çok hastalığın bulguları da olabilir. Karaciğerde kist/kitle var mı? Varsa kötü huylu olma ihtimali nedir? Benzeri sorulara cevap aranmaktadır.

Üst batın ultrasonunda başka nelere bakılır?

Karaciğer ultrasonunda, safra keseside çok iyi bir şekilde değerlendirilir. Safra kesesi taşları, safra kesesi çamuru, safra kesesi enfeksiyonları gibi hastalıklar detaylıca incelenir. Karaciğer ultrasonu sırasında karaciğer yağlanması olup olmadığı da belirlenebilir. Kanser vakalarında Karaciğer, kanserin ilk yayıldığı organlardan biridir. Bu nedenle karaciğer iyice incelenmelidir. Pankreas ultrasonda tamamen görünmez, çünkü pankreasın bir kısmı mide arkasındadır. Pankreasın başı ve gövdesi değerlendirilir. Pankreatit ve pankreas kitlesini gösteren bulgular araştırılmaktadır. Aynı zamanda dalağın boyutu incelenir. Dalak büyüdüğü zaman, dalak gelişimine neden olabilecek birçok hastalıkla ilişkili bulgular araştırılır. İyi bir üst batın ultrasonu 15 dakikadan daha az sürmemelidir. Karaciğer ve safra kesesinin muayenesini içeren bir ultrason şekli olduğundan, uzun sürebilir. Tetkik yapılırken bunu aklınızda bulundurun.

 




İlgili Yazılar