Üriner Ultrason

Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason

Üriner Ultrason
Üriner ultrason, böbrekler, mesane ve idrar kanallarının incelendiği tanı yöntemidir.


Üriner Sistemin Ultrasonografisi Nedir?
Üriner sistem ultrasonografisi, boşaltım sistemi alanındaki böbrek hastalıklarını, mesaneyi ve idrar yolunda olan sorunları tespit etmek için kullanılan tanısal bir yöntemdir.


Üriner Sistemin Ultrasonografisi Hangi Durumlarda Yapılır?
İdrarda kan varsa, karın boşluğunda ağrı, yüksek tansiyon ve diyabetli hastalar ve ailede böbrek hastalığı olan kişilerde kullanılır.


Üriner Sistemin Ultrasonografisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Böbrekler pozisyonlarına, şekillerine ve boyutlarına göre değerlendirilir. İdrar toplama sistemi genişleme açısından incelenir. Diyabet, hipertansiyon ve böbrek yetmezliği gibi genel böbrek yapısını etkileyen hastalıkların endikasyonları araştırılır. Ayrıca böbrek taşları ve / veya idrar yolu, kum, kitle, kistler de incelenir.
Mesane duvarı incelenir. Mesanede herhangi bir kitlenin varlığı Mesane duvarında kalınlaşma olup olmadığı ve idrar yolu enfeksiyonu bulguları incelenir. Mesane içeriği ve mesane kapasitesi uygun şekilde değerlendirilir. Gerektiğinde kadınlarda rahim ve yumurtalıklar, erkeklerde prostat bezi değerlendirilir. Bezde büyüme varsa, idrara çıkma işleminden sonra kalan idrar miktarı hesaplanır.


Üriner Sistemin Ultrasonografisi Nasıl Yapılır?
Hastanın karın bölgesinin uygulanan ultrason jeli ile belden kasıklara doğru inceleme yapılır. Böbrekler incelenirken, hasta hafifçe sağa veya sola hareket ettirilerek muayene devam edilir.
 

Üriner Sistem Ultrasonografisi Için Ne Tür Bir Hazırlık Gereklidir?
Üriner sistemin ultrasonografisini yapmadan önce, hasta idrara sıkışık olmalı ve mesanede idrar bulunmalıdır. Bu amaçla, hastanın yeterli miktarda sıvı tüketmesi ve idrara sıkışık olması sağlanır.

 




İlgili Yazılar