Üriner Ultrason
Üriner ultrason, böbrekler, mesane ve idrar kanallarının incelendiği tanı yöntemidir.
Üriner Sistemin Ultrasonografisi Nedir?
Üriner sistem ultrasonografisi, boşaltım sistemi alanındaki böbrek hastalıklarını, mesaneyi ve idrar yolunda olan sorunları tespit etmek için kullanılan tanısal bir yöntemdir.
Üriner Sistemin Ultrasonografisi Hangi Durumlarda Yapılır?
İdrarda kan varsa, karın boşluğunda ağrı, yüksek tansiyon ve diyabetli hastalar ve ailede böbrek hastalığı olan kişilerde kullanılır.
Üriner Sistemin Ultrasonografisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Böbrekler pozisyonlarına, şekillerine ve boyutlarına göre değerlendirilir. İdrar toplama sistemi genişleme açısından incelenir. Diyabet, hipertansiyon ve böbrek yetmezliği gibi genel böbrek yapısını etkileyen hastalıkların endikasyonları araştırılır. Ayrıca böbrek taşları ve / veya idrar yolu, kum, kitle, kistler de incelenir.
Mesane duvarı incelenir. Mesanede herhangi bir kitlenin varlığı Mesane duvarında kalınlaşma olup olmadığı ve idrar yolu enfeksiyonu bulguları incelenir. Mesane içeriği ve mesane kapasitesi uygun şekilde değerlendirilir. Gerektiğinde kadınlarda rahim ve yumurtalıklar, erkeklerde prostat bezi değerlendirilir. Bezde büyüme varsa, idrara çıkma işleminden sonra kalan idrar miktarı hesaplanır.
Üriner Sistemin Ultrasonografisi Nasıl Yapılır?
Hastanın karın bölgesinin uygulanan ultrason jeli ile belden kasıklara doğru inceleme yapılır. Böbrekler incelenirken, hasta hafifçe sağa veya sola hareket ettirilerek muayene devam edilir.
Üriner Sistem Ultrasonografisi Için Ne Tür Bir Hazırlık Gereklidir?
Üriner sistemin ultrasonografisini yapmadan önce, hasta idrara sıkışık olmalı ve mesanede idrar bulunmalıdır. Bu amaçla, hastanın yeterli miktarda sıvı tüketmesi ve idrara sıkışık olması sağlanır.
Ayrıntılı ultrasonografi veya detaylı ultrasonografi veya ileri düzey (ikinci düzey) ultrasonografi aynı anlamdadır. 3 boyutlu ultrasonografi veya 4 boyutlu ultrasonografi bunlarla aynı anlama gelmez ancak halk arasında çoğunlukla aynı sanılır. Aslında bu tanımların tümü bebeğin ultrason ile incelenebilecek tüm sistem ve organlarının ayrıntılı muayenesidir.
Erkeklere oranla kadınlarda sekiz kat daha fazla görülen idrar yolu enfeksiyonlarında, nedene yönelik bir tedavi planlanması yapılmalıdır. Aksi takdirde idrar yolu enfeksiyonlarının yüzde 20-30'u tekrarlayabilir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları da böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonlarını basit bir enfeksiyon olarak görmemek gerekir.
Prostat, erkeklerde mesanenin arkasında bulunan dış bir salgı bezidir. Prostat hastalıkları hastanın şikayet ve belirtilerinden yola çıkarak, parmakla prostat muayenesi, ultrasonografi ile görüntüleme ve kan testleri ile teşhis edilebilir. Prostat ultrasonu, prostat hastalıklarını tespit etmek için yapılır.
Tiroid bezi, ürettiği hormonlar sayesinde vücudumuzdaki metabolik süreçlerin neredeyse tamamını etkiler. Tiroid hastalıkları, hayatı tehdit eden kanserden, tedavi gerektirmeyen küçük, zararsız bir guatr rahatsızlığına kadar çokca çeşitlilik gösterir.
Gerek üreme çağında, gerekse menopoz sonrası dönemde kadınların her yıl düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırması gerekir. Muayenenin bir parçası olan ultrasonografide rahim ve yumurtalıklar ayrıntılı olarak incelenebilir. Rahim veya yumurtalıklarda kanser açısından şüpheli bir kitle tespit edilmesi halinde ileri incelemeler yapılır.
Karaciğer insan vücudunda 500’ün üzerinde işlevi olan ve hayati önem taşıyan bir organdır. Kişiye göre az çok değişmekle beraber her organ belirli bir büyüklüğe sahiptir. Büyüklük yaşa ve cinsiyete göre de değişmektedir. İnsan vücudunda karnın sağ tarafında bulunan ve göğüs kafesiyle korunan en büyük organ olan karaciğerin birbirinden önemli yüzlerce görevi bulunmaktadır.