SIKÇA SORULAN SORULAR

Gebeliğin 18 ve 24. haftaları arasında yapılan detaylı ultrason ya da 2.düzey ultrason olarak da bilinen bebeğe ve anneye ait yapıların detaylı incelendiği görüntüleme yöntemidir.

Ultrasonda görüntü elde etme ses dalgaları yardımıyla elde edilir. Röntgen ve CT gibi radyasyon içermediği için bebeğe ve anneye herhangi bir zararı olmaz.

Ultrason, hava ile dolu organlar (akciğer ve gastrointestinal sistem) ve kemikler haricinde, tüm organlara uygulanabilir.

Ailesinde hiç meme kanseri olmayanlar 35 yaşından sonra ilk ultrasonografilerini yaptırmalıdır. Ailesinde meme kanseri olanlarda ise 25-26 yaşından sonra yıllık rutin ultrason takipleri yapılmalıdır. Genetik meme kanserlerinde ise ilk mamografi yaşı 26’dır. Ailesel meme kanseri riski altında olanlar 32-34 yaşlarından sonra mamografi ile takip edilmelidir. Ailesinde meme kanseri olmayan ve meme kanseri geni taşımayan kişiler ise 35-40 yaş arasında bir kez mamografi ve ultrasonografi yaptırmalıdır. Bu, “Temel mamografi” olarak adlandırılır. Bu kişilerin 40 yaşından sonra rutin mamografi taraması yapılması gerekir.

Renkli Doppler Ultrason damarlardaki kan akımının anlık olarak izlendiği bir tetkiktir. Doppler ultrason incelemesi, kan damarları ve kanın damarlardan geçişi hakkında çok önemli bilgiler verir. Özellikle atardamar ve toplar damarlardaki problemleri değerlendirmek için çok uygun bir yöntemdir. Vücudumuzun her yerinde kan damarları olduğundan Doppler ultrason vücudumuzun hemen hemen her yerinde kullanılabilir. 

Tiroid ultrasonu nodül ya da tümör gibi oluşumların tespit edilmesi için yaşlı, çocuk ve gebe hastalarda güvenle uygulanmaktadır. Tiroid hastalıkları iyi ya da kötü huylu olabilir. Her iki durumda da tiroid bezinde ve yakınında bazı fiziksel değişiklikler meydana gelir. Bazı durumlarda dışarıdan bile fark edilebilen bu değişimler, tiroid ultrasonuyla detaylı olarak görüntülenebilir.

Gebeliğin ilk günlerinden itibaren anne adaylarının yanı sıra tüm

aile bireyleri doğacak bebeğin kime benzeyeceğini merak ederler. Bu merakın giderilebileceği tek yöntem 4 boyutlu ultrasondur. Gebeliğin 25-28 haftalar arası, 4 boyutlu ultrason ile bebeğinizin gerçeğe çok yakın görüntülerini görmenizi sağlar. Diğer ultrason tetkiklerinde de olduğu gibi 4 boyutlu ultrason da da anne ya da bebek ultrason dolayısıyla herhangi bir zarar görmezler.

Tüm batın ultrasonu karın bölgesinde yer alan iç organların görüntülenmesi için kullanılır. Bu ultrason sırasında karaciğer ve böbrek gibi iç organlar görüntülenebildiği gibi dalak, safra kesesi ve diğer iç organlar da incelenebilir.

Tamamen ağrısız bir işlemdir. 

İnce çubuk şeklindeki prob üzerine koruyucu bir kılıf geçirilerek buna kayganlaştırıcı bir jel sürülür ve vajinaya yerleştirilir.

Vajinal ultrason yapılması hiçbir risk oluşturmaz. Bebeğe hiçbir zarar vermez. Düşük, kanama veya başka bir risk oluşturması imkansızdır. Gebelik rahmin içerisindedir, bu muayeneler ise tamamen rahmin dışarısında rahim ağzına kadar olan bölgeleri ilgilendiren muayenelerdir. Düşüğe sebep olmadığı gibi bilakis düşük riskinin ya da erken doğumun tanısını koyabilmemiz açısından  çok önemli bir yöntemdir.

 

Blog