Meme Ultrasonu

Detaylı (Ayrıntılı) Ultrason

Meme Ultrasonu

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserlerden biridir. Ne yazık ki, tanısı için çoğu hasta çok geç kalmaktadır. Bugün ilk olarak şikâyetle doktora başvuran bayanlardan mamografi denilen röntgen ışınlarıyla memenin içerisinde bulunan kontrolsüz çoğalan hücre topluluğu hissedilebilir büyüklüğe ulaşmadan teşhis edilebilmektedir. Risk grubunun yaş ortalaması 35 yaşından sonra arttığı için, her kadın 35 ila 40 yaşları arasında 1 kere, 40 ila 49 yaşları arasında 2 kez ve 50 yaşından sonra her yıl rutin kontrollerini yaptırmalıdır. Meme dokusunda kontrolsüz kitle tespit edilirse, rutin kontrollerden sonra erken teşhis olasılığı ile tedavi şansı artar.

Mamografi kitle tespiti ile meme kanserine karşı bir bulgu olması durumunda, bu kitlenin yapısını ortaya koymak amacıyla uygulanan rutin yöntem ise meme ultrasonudur. Ultrasonik yöntem, her ne amaçla bakılıyor olursa olsun ses dalgalarından yararlanarak problar yardımıyla ekranda görüntü elde edilmesi mantığına dayanmaktadır. Göğüs ultrasonunda uygulanan teknikde aynı mantıkla çalışır ve şüpheli durumlarda göğüste özel propların gezdirilmesi ile ile taranır ve aydınlatılır. Meme ultrasonu için kullanılan ekipmanın aksesuarları incedir ve yüksek frekanslarda çalışabilir ve yüzeysel doku taramaları yapabilir. Meme ultrasonu taraması sonucunda şüpheli kitlenin yapısal özellikleri hakkında çeşidi tespit edilebilmekte olup, kitlenin morfolojik özellikleri hakkında da patolojik bilgiler elde edilmektedir. Bu noktada meme ultrasonu sonuçlarında homojen ya da nonhomojen terimlerini görmek mümkündür. Yine memede var olan kontrolsüz kitle topluluğunun kist mi olduğu veya solid mi olduğu ile ilgili bilgiler meme ultrasonuyla ortaya çıkartılmakta olup, mamografi yerine tercih edilebilir yöntemdir. Özellikle de halk arasında bilinenin aksine gebeler de bile kullanılmasında herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.

Meme ultrasonu için kullanılan Bazı cihazlar teknolojik olarak memedeki kanama ölçümünü analiz etme yeteneğine sahiptir, bu tip meme ultrasonuna göğüste Doppler ultrason denir. Kan akışını değerlendiren cihazın sonuçlarındaki kan oranı yüksekse, bu kitle artışının devam ettiği anlamına gelir. Meme ultrasonu mamografi ile tespit edilen kitlenin aydınlatılması için yapılan ek tetkik olmasına rağmen radyasyon riskine karşılık daha çok tercih ediliyor olsa da özellikle yaş bakımından gençlik döneminde bir aralıkta bulunuluyorsa meme ultrasonu ile kitle taraması en doğru yoldur.

 




İlgili Yazılar