Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları

Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları

Erkeklere oranla kadınlarda sekiz kat daha fazla görülen idrar yolu enfeksiyonlarında, nedene yönelik bir tedavi planlanması yapılmalıdır. Aksi takdirde idrar yolu enfeksiyonlarının yüzde 20-30'u tekrarlayabilir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları da böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonlarını basit bir enfeksiyon olarak görmemek gerekir. 

 

İdrar yolu enfeksiyonunun altında yatan sebepler ultrason ile detaylı bir şekilde araştırılmalı ve etkin bir tedavi yöntemi uygulanıp  koruyucu önlemler alınmalıdır. İdrar yolu, vücudun sıvı atık ürünlerinden biri olan idrarı üretir ve depolar. Normal idrarda bakteri (mikrop) yoktur. Bununla birlikte, bazen, vücudun dışındaki bakteriler idrar yoluna girer ve enfeksiyona ve iltihaplanmaya neden olur. Enfeksiyon, üretrayı (üretrit adı verilen bir durum), böbrekleri (piyelonefrit adı verilen bir durum) veya mesane (sistit olarak adlandırılan bir durum) içerebilir.  Hamilelik döneminde ise sıklıkla sistit görülür. Sistit tedavi edilmediğinde bakteriler böbreklere ulaşır ve pyelonefrit adı verilen böbrek iltihabına yol açar. Hamilelik döneminde böbrek iltihabının görülme sıklığı %20 ile %40 arasındadır. Oldukça ciddi olan bu sorun genel olarak hamileliğin son 3 ayında ortaya çıkar. Tedavi edilmediğinde ise erken doğumla sonuçlanabilir. Sistit, karşılaşılan en sık idrar yolu enfeksiyonu türüdür. Sistit vakalarının yüzde 90’ından fazlası, normalde bağırsaklarda bulunan bir bakteri olan E.coli den kaynaklanır. 

 

idrar yolları iltihaplanmasının tekrarlama riski bulunur. Aynı zamanda cinsel yolla bulaşma riski de vardır. Bu iltihaplanma hijyenik olmayan tuvaletlerden bulaşabileceği gibi cinsel ilişki sırasında, başkalarının iç çamaşırlarının giyilmesi nedeniyle ve yanlış tuvalet temizliğinden de bulaşabilir. Bulaşma ihtimali oldukça yüksektir ve çok dikkatli olunması gerekir. 

 

İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisi için bazı testlerin yapılması gerekir. Kandaki kırmızı ve beyaz hücrelerin sayılması ve bakterilerin tespit edilmesi için bazı testler yapılır. Antibiyotik tedavisine cevap vermeyen iltihaplanmalar için ultrason gibi daha detaylı taramaların yapılması gerekir. ultrason Antibiyotik tedavisine cevap vermeyen ya da tekrarlayan idrar yolları iltihaplanmasının nedenin tespit edilmesinde kullanılan etkili bir teşhis yöntemidir. Ultrason ile ses dalgaları verilir, böbrekler, idrar kanalları ve mesane incelenir. İdrar yolu iltihaplanması tedavi edilmediğinde hızla ilerler ve daha ciddi sağlık sorunları meydana getirir. İlerleyen iltihaplanma böbrekleri de etkiler. İdrar yollarına giren bakteriler tedavi edilmediğinde önce mesaneye, oradan da böbreklere ulaşır. bakteri böbreğe ulaştığında böbrek iltihaplanması gelişir.  Böbreklerde meydana gelen bu hastalık, kişilerin bayılması ya da şoka girmesi gibi kötü sonuçlar doğurabilir. İdrar yollarında meydana gelen iltihaplar ne kadar çok yayılırsa, hastalarda o kadar şiddetli belirtiler meydana gelir. Bu belirtilerden en önemlisi yüksek ateştir. Böbreklerdeki iltihaplanma böbreklerin şişmesine ve ödem toplamasına neden olur. Bunun sonucunda ise kronik böbrek yetmezliği meydana gelebilir. İltihaplanmanın böbreklerden kana karışması sonucunda ise diğer organların iltihaplanması gerçekleşir. Hızla yayılan iltihap kontrol edilemezse, hastanın ölümüyle bile sonuçlanabilir. 

 

Görüldüğü gibi basit olarak görülen ve önemsenmeyen idrar yolu iltihaplanması, ilerledikçe daha kötü sonuçlar doğurur ve tedavisi çok zorlaşır. Oysaki yeni başlayan bir iltihaplanmanın tedavisi oldukça kolaydır ve iltihabın tamamen temizlenmesi olasılığı oldukça yüksektir.

 

 

Blog